Molde VGS > Nyheter > Fagdag om avl og genetikk ved Molde Hestesportklubb

Fagdag om avl og genetikk ved Molde Hestesportklubb

Fredag 17. mars reiste 1ST1 idrett til Molde Hestesportklubb for å lære om avl og genetikk.

Daglig leder Eva-Brit Mauseth som har høy kompetanse innen hestesport og avl av hester for bruk i hestesport, orienterte om de ulike rasene i stallen og bruksområdet deres. Elevene fikk se på ulike kjennetegn ved de ulike rasene og en kunne tydelig se ulike gener som kom til uttrykk hos hesten. For eksempel den tydelige ålen på ryggen hos en fjording, og sebrastriper på beina. Hun har arbeidet mange år i Nederland med avl av hest, men kunne også meddele kunnskap om avl av den omdiskuterte storferasen Belgisk blå og problematikken med avl på hunderasen schäfer.

Fra Molde hestesportklubb

Overraskende for mange var det nok å få vite at surrogati i husdyravl er lov og noe utbredt. Det ble også arbeidet med oppgaver med kryssningskjema og nedarving av egenskaper.
På stallen var det en hoppe som var drektig med føll. Elevene fikk i oppgave å finne sannsynligheten for at føllet blir pinto (flekkete), når mor er ensfarget brun og far er pinto (flekkete). Så får vi se til våren hvem som hadde rett.
Etter en nydelig varm lunsj, kake og kakao fikk alle elevene prøve seg på hesteryggen. Vi fikk også se hvordan de ulike rasene ble brukt i ulike grener innen hestesporten.
Stor takk til Eva- Brit Mauseth og foreldre som stilte opp med transport, varm lunsj og la alt til rette for at vi fikk en så lærerik og hyggelig fagdag i naturfag.

Fra Molde hestesportklubb