Molde VGS > Nyheter > I samarbeid med Bjørnsonfestivalen gjennomfører Molde vgs Ungt Blikk for fjerde gang

Ungt blikk på Erlend Loe

Foto: Ragna W. Kristoffersen

I samarbeid med Bjørnsonfestivalen gjennomfører Molde vgs Ungt Blikk for fjerde gang. Fredag 9.september gikk startskuddet får årets Ungt Blikk da Erlend Loe møtte 5 skoleklasser i aulaen. Dette var det første møtet med Loe, og han forsøkte å fortelle om hvorfor noen velger å skrive og hvorfor han mener at det å være forfatter er litt sært. «Det er så mye annet morsomt det går an å jobbe med, hvorfor i alle dager skal man bli forfatter?»

For ham selv begynte det med dagbokskriving da han var tenåring, det ble en slags sortering som var nødvendig i det mange kjenner igjen som en litt kaotisk periode i livet, og han har fremdeles 1,4 meter med dagbøker fra denne tiden hjemme i hylla si. Loe traff elevene godt da han tok tak i den følelsen vi sannsynligvis har kjent på til tider, alle sammen, nemlig følelsen av ikke å høre til noe sted, å være litt rar og utafor. Alle andre er perfekte, bare ikke jeg. For å illustrere dette spilte han Radioheads «Creep» på «full guffe» og da var i grunnen tonen for den neste timen satt.

Loe trakk fram lesing av klassikere som Hamsun og Dostojevskij som store inspirasjonskilder til egen skriving, men når det kommer til det å skrive med humor, mente han at det er én bok som har vært betydningsfull, The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Den må alle lese.

Han tok seg god tid til å svare på spørsmål fra elevene både i plenum og en til en etter foredraget.

Ungt Blikk-prosjektet er et prosjekt der elevene får fordype seg i én forfatter gjennom en lengre periode. I prosessen får elevene selv velge hvilken måte de vil formidle sine opplevelser av det de har lest. Tidligere har elever laget musikk, maleri, film, fotomontasjer og skrevet nye skjønnlitterære tekster inspirert av det de har lest. Erlend Loe vil komme på besøk igjen i løpet av høsten for å se hvordan det går med arbeidet og i februar/mars hvor arbeidene til elevene vil bli vist fram på Plassen.

Budstikka var også på plass under foredraget. Her kan dere lese hva de skrev: http://www.rbnett.no/nyheter/2016/09/10/Loe-p%C3%A5-timeplanen-13308377.ece