Molde VGS > Nyheter > Rundetider i mai

Rundetider i mai

Har havsulene spist plast?

Bio1-gruppene var også i år på Runde for å studere fuglearter. Tidlig i mai inntar de ulike fuglearter fuglefjellet, heiene og myrene og starter reirbygging og forberedelse til egglegging. Da kan vi studere oppførsel og atferd hos de ulike artene, hvordan de organiserer seg i fuglefjellet, kampen om maten og plassen, hvilke arter som er fiender og konkurrerer om samme ressurs og hvilke arter som har nok med seg selv. Den første kvelden går vi ned i Lundeura og følger med når lundefuglen kommer inn til reiret sitt for kvelden. Den har reiret sitt gjemt inne i et lite hulrom, en slags gang inn i den bratte skråningen ned mot sjøen. Vi kommer ganske nær fuglen og kan på nært hold se de flotte fargene på det kraftige nebbet, de knallrøde beina og det litt triste uttrykket i øynene. Det slår oss også at fuglen er ganske liten, og den ser ikke ut til å bry seg med at vi er nysgjerrige og prøver å komme nært innpå den.

Båtturen på utsiden av øya gir oss et annet blikk på fuglefjellet. Da ser vi de ulike artene og reirene deres fra sjøsiden. Den store kolonien av havsule dominerer. En stor, hvit, flott fugl med orangefargede fjær på hodet, svarte vingespisser, et ansikt med knall blå øyne, svarte sminkestriper rundt øynene og på det lange spisse nebbet og et vingespenn på rundt 2 meter.

Havsule med sine 2 meter mellom vingespissene

Når vi vi kommer nær fjellet, ser vi også godt de blå, grønne og orange taustumpene havsulen har brukt til reirmateriale. Tau og garnrester henger ned fra reiret og gir et fargerikt bilde av bostedet.

Et aktuelt spørsmål blir da hvorfor bruker havsulene dette i reirene sine, og hvilke fordeler og ulemper innebærer dette for fuglene? Det blir et tema som biolologielevene må diskutere.

Mens vi kikker på fuglene og fargene, hører vi plutselig et kraftig smell i fjellveggen etterfulgt av en havsule som kommer i et slags ukontrollert stup rett ned i sjøen ikke langt fra båten. Fuglen blir liggende å flyte livløst i vannet. Et øyeblikk etter hører vi et nytt smell, og en ny havsule entrer vannoverflaten på samme måte. To havsuler ligger nå livløse i vannet.

Død havsule i vannet

Hva har skjedd? Vi tar med oss begge havsulene til land, diskuterer hendelsen, dissekerer fuglen og sjekker om det er plast i magen. Vil du vite resultatet av disseksjonen, må du spørre bio1-elevene.

Fant vi plast i magen?

Alle de andre artene vi observerte kunne vi også ha fortalt om. Toppskarven, alken, lomvien, havørnen og storjoen, og alle 5 måkeartene, men det får bli en annen gang.