Molde VGS > Nyheter > Søppelfunn i nærområdet

Søppelfunn i nærområdet

Som innledning til temaet om bærekraftig utvikling, ble elevene i 1B bedt om å plukke søppel på bestemte områder. Elevene ble på fagdagen i naturfag delt inn i grupper og fikk utdelt hvert sitt område hvor de skulle lete etter søppel. Elevene ble utstyrt med plastposer og hansker, og fikk en halvtime på å plukke alt de så. Resultatene av hvor mye søppel de fant ble veldig forskjellige.

Områdene hvor elevene plukket søppel var: Kirkegården, Kinoparken, Reknesparken, Reknesbanen, Romsdalsmuseet, gamle Stadion og langs Moldeelva. På flere av plassene ble det funnet over 1 kg søppel, men på noen områder ble det funnet svært lite. Noen fant så mye at de ikke klarte å ta med seg alt tilbake til skolen. På et av områdene ble det kun funnet en plastbit, en brukt billett og en brukt tyggegummi. Her var det tydelig at det regelmessig var folk som ryddet, mens områdene med store funn var det tydelig at det ikke var noen som ryddet.
Her er resultatene for søppelplukkingen:

Områdene: Hvor mye:
Gravplassen 50 g
Kinoplassen 82 g
Reknesparken 0.48 kg
Reknesbanan 1.1 kg
Romsdalsmuseet 1.3 kg
Gamle Stadion 4.8 kg
Langs elva 18.6 kg

På grunn av forskjellig utdelte områder kom elevene tilbake med svært ulike resultater. Gruppen med mest søppel endte opp med hele 18,6 kg. De plukket søppel rundt broen over Moldelivegen og ned til Molde videregående skole. Resultatet var skremmende, med mye søppel og metallgjenstander der noen var for store til å ta med. Noe av søppelet som lå igjen var en sparkesykkel, ølbokser, kjettinger, jern stenger, aviser og matpakker. Gruppen hadde tatt med seg en sparkesykkel, men fortsatt lå det en igjen på bunnen i Moldeelven.

En gruppe elever har samlet søppel

En annen gruppe plukket ved Reknesbanen fikk en vekt på 4,8kg. Søppelet besto for det meste av brukt fyrverkeri, gjenglemte klær, sjokoladepapir, men det meste var tomme flasker og lignende fra Tinestafetten som var avholdt dagen før. I denne perioden har det vært klaget mye på russens festing og forsøpling. Derfor var det overaskende at det lå så mye igjen etter arrangørene av Tinestafetten, et dårlig forbilde for de unge deltagerne og russen.

Konklusjon:
Det var veldig variert i funnene vi fant. Områder der det oppholder seg mye folk, som i parker eller idrettsbaner, blir sett på som viktige å holde ryddige og rene. Andre områder der det oppholder seg sjeldent folk, som ved Moldeelven, kan virke som mindre prioriterte og derfor ryddet sjeldnere. Dette er tydelig å se i alt søppelet som ble funnet.

Elevene var sjokkerte over funnet av så mye søppel og håper derfor at det gjøres tiltak på kommunal basis. Kanskje kan også opprydding bli en større del av naturfagsopplæringen, da dette er viktig for de unges forståelse av å holde nærmiljøet ryddig og rent.