En privatist er en som melder seg til eksamen uten å være elev i faget på oppmeldingstidspunktet. Som privatist får man ikke standpunktkarakter i faget.
Den som ønsker å ta eksamen som privatist må melde seg på i portalen PrivatistWeb (privatistweb.no).
Vær nøye med registrering av alle opplysninger. Korrekt e-postadresse og telefonnummer er nødvendig for å kunne få informasjon fra skole.
Det er svært viktig at du bruker riktig fagkode, for flere ulike fagkoder kan ha samme eller tilnærmet samme benevnelse.
Det er viktig at du setter deg inn i de ulike ordningene, se "Oppmelding til privatist rettledning" nederst på denne siden.
Betalingsinformasjon og gjeldende priser kommer fram i portalen.
Har du behov for særskilt tilrettelegging så må du søke om dette innen 30.09 for høsteksamen og 15. februar for våreksamen. Se sidemeny.
Se i oppmeldingsbrevet ditt eller på PrivatistWeb om ditt fag har forberedelsesdel. Forberedelsesdelen er tilgjengelig inne på Udir sin nettside fra kl. 09.00 på forberedelsesdagen eller du kan henvende deg i resepsjonen på skolen fra kl. 09.00 på forberedelsesdagen.
Hvilke hjelpemidler det er lov å bruke avhenger av faget og kan deles i tre kategorier:
https://www.udir.no/eksamen-og-prover/eksamen/forberede-og-ta-eksamen/#hjelpemidler
Det er nødvendig å levere leselister for å klargjøre for eksaminator og sensor hva det er du har arbeidet med. Du bør f.eks. oppgi hvilken lærebok du har støttet deg til for å nå målene i læreplanen, hvilke prosjekt du har jobbet med, hvilke romaner eller annen tilleggslitteratur du har lest i de fag der læreplanen krever det osv. Det eksisterer ingen godkjenningsordning av leselisten. Hvis det er mangler ved leselisten i forhold til læreplanen, er det læreplanen som er bestemmende for hva du blir prøvet i.
Fristen for å levere leseliste til skolen er satt til 1. april/15. oktober. Denne fristen er absolutt, og det vil ikke bli purret eller tatt imot leselister etter denne dato. Kandidater som ikke leverer leseliste, vil bli eksaminert på bakgrunn av læreplanen alene.
Kandidaten trekker en oppgave, setter seg på lukket rom og forbereder seg uten hjelpemidler i ca 30 min. - Kandidaten får ta med notatene fra forberedelsesdelen inn til sensorene. - Eksaminering (samtale/høring om temaet) ca 30 min.
Det er nødvendig å levere leselister for å klargjøre for eksaminator og sensor hva det er du har arbeidet med. Du bør f.eks. oppgi hvilken lærebok du har støttet deg til for å nå målene i læreplanen, hvilke prosjekt du har jobbet med, hvilke elevøvelser du har utført i eksperimentelle fag osv. Det eksisterer ingen godkjenningsordning av leselisten. Hvis det er mangler ved leselisten i forhold til læreplanen, er det læreplanen som er bestemmende for hva du blir prøvet i.
Fristen for å levere leseliste til skolen er satt til satt til 1. april/15. oktober. Denne fristen er absolutt, og det vil ikke bli purret eller tatt imot leselister etter denne dato. Kandidater som ikke leverer leseliste, vil bli eksaminert på bakgrunn av læreplanen alene.
45 minutter før eksamen starter trekker kandidaten tema/problemstilling. Kandidaten sitter på eget rom og forbereder seg uten hjelpemidler. - Forberedelse inntil 45 min. - Kandidaten får ta med notatene fra forberedelsesdelen inn til sensorene. - Eksaminering inntil 45 min.
For noen fag kreves det at en tar både skriftlig og muntlig/muntlig-praktisk eksamen for å få faget godkjent. Se "se "Oppmelding til privatist rettledning" nederst på siden.
Datoer for sentralgitt skriftlig eksamen finner du her: www.udir.no
Datoer for lokalgitt skriftlig eksamen finner du her: vigoiks.no
Muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen høsten 2020
Datoer for eksamener som er muntlig, muntlig-praktisk eller praktiske vil du finne i høyremargen her. Det kan komme endringer, det er derfor viktig at du går inn jevnlig, særlig når det nærmer seg eksamensdato.
Alle eksamenskandidater møter på Molde videregående skole i Øvre veg 23.
Til skriftlig eksamen skal alle kandidater møte opp senest kl. 08:30. Eksamen starter kl. 09:00.
Mobiltelefoner og smartklokker skal slås av og blir samlet inn. Husk og ta med alt du trenger av skrivesaker, hjelpemidler og legitimasjon.
Har du behov for tilrettelagt eksamen, kan du laste ned søknad om tilrettelagt eksamen her
Privatister kan velge om de vil bruke PC eller ikke.
Du må selv medbringe PC med nødvendig strømforsyning. PC-en må være oppdatert og klar for å bruke nødvendig programvare.
Bruk av nettbrett eller Chromebook er ikke tillatt under eksamen.
Du er ansvarlig for å ha nødvendig programvare installert på PC-en før eksamen starter. Aktuell programvare avhenger av hvilket fag du har eksamen i. Tekstbehandlingsprogram (f.eks. Microsoft Office eller Open Office) er nødvendig i alle fag.
Geogebra og regneark er nødvendig for eksamen i de fleste realfagene.
Bruk av oversettelsesprogram ikke er tillatt.
Del 1 av 2-delte eksamener (matematikk, fysikk, kjemi, biologi og samfunnsøkonomi 2) skal leveres på papir. Del 2 skal leveres digitalt da det ikke blir anledning til å skrive ut. Besvarelser bør lagres som PDF-fil før innlevering. Sørg for at du er kjent med hvordan du lagrer besvarelsen din som PDF-fil.
Alle besvarelser, unntatt del 1 av 2-delt eksamen, skal leveres elektronisk på https://kandidat.udir.no/. Dersom du ikke benytter PC til gjennomføring av eksamen, skal besvarelsen skrives for hånd.
Det er ulike regler for hvilke hjelpemidler som er lov å bruke på selve eksamensdagen, for de ulike fagene. Utdanningsdirektoratet legger nasjonale føringer for hvilke hjelpemidler som er tillatt å bruke under eksamen.
VIGO er ansvarlig for å utarbeide oppdatert oversikt over hvilke nettressurser som er tillatte hjelpemidler under eksamen.